978-356-5026

Farmhouse Flair

Renovation, Interior Design

2017

This Ipswich home had enough space to fit this family of four, but the layout of some of the rooms wasn’t working, and the interior details were dated. The homeowner wanted to revamp several of the spaces with built-ins and trimwork that were reminiscent of a farmhouse- to complement the wooded landscape of their backyard. The first phase of the project involved switching the locations of the family’s powder bath and pantry- and adding lots of rustic interior character. The pantry features a painted barn door, slate floors, and custom shelving with wood countertop. The homeowners now have lots of custom storage- including a pull-out bin for dog food. In the next room over- the powder bath has a new reclaimed wood vanity with custom vessel soapstone sink, and wide board paneling around the room. The next space of the renovation was the master suite- which already had an ensuite bathroom and closet, but wanted to rework both layouts to make them more functional for the family. The bathroom layout was switched to remove the jacuzzi style tub and include a new large walk-in shower. The double vanity was expanded to include a make-up area. A separate water closet adds privacy. Salvaged beams and shiplap paneling continue the farmhouse theme. The master closet was expanded to be able to fit a stackable washer dryer and add convenience for the couple as they age. Plenty of floor to ceiling shelving and hanging space is reached by a new library style ladder. In the bedroom- a new cozy bench seat in the bay window and TV built-in wrap up the interior changes. The home now has the farmhouse character, extra storage, and layout improvements the family desired.